lauantai 12. heinäkuuta 2014

Lemmenjuoma ooppera Ohvanassa

Ohvanan kulttuuritalo saa tulikasteensa oopperatalona maanantaina 14. heinäkuuta. Lemmenjuoma on Gaetano Donizettin säveltämä ooppera, joka sai kantaesityksensä Milanossa vuonna 1832. Ohvanan esityksiä varten oopperaan on tehnyt uuden suomenkielisen käännöksen ohjaaja Jari Salokangas.
– Mun periaatteisiin kuuluu kunnioittaa alkuperäistä mahdollisimman paljon. Me esitetään tätä kesäteatterina, niin tehtiin siitä tekstistä ehkä tietyllä tapaa kevyempi sanavalinnoiltaan. Koitettiin sitä huumoria sisällyttää tekstiin, mikä siellä alkuperäisessäkin on kyllä olemassa, Salokangas kertoo.
Lemmenjuoma-ooppera toteutetaan Ohvanassa pienellä, tiiviillä joukolla. Mukana ovat Esa A. Luukkainen ja Samuli Moilanen sekä pianisti Pekka Mustaniemi ja huilisti Heidi Riikonen. Vierailevana taiteilijana mukana on sopraano Jonna Imeläinen Helsingistä.
– Tämä on ollut ihan parasta ikinä! Täällä on hirveän hyvä laulaa ja miljöö ympärillä jotenkin tukee tarinaa. Olen saanut rauhoitettua itseni Helsingin sykkeestä. Aivan ihanaa, Jonna Imeläinen huokailee ja kehuu Ohvanan kylän kauneutta.

Ohvanan vanha koulu taipuu moneksi

Ohvanan kulttuuritalo on alun pitäen kylän entinen koulu. Kulttuuritalon isäntä, taiteilija Samuli Moilanen uskoo vanhan koulurakennuksen sopivan hyvin myös oopperan tarpeisiin.
Tehtiin siitä tekstistä ehkä tietyllä tapaa kevyempi
– Jari Salokangas
– Akustiikka on täällä loistava, tila oikein resonoi. Tämä on niin kuin huoneteatteri eli kamariooppera-tyyppinen ratkaisu, Moilanen kuvailee.
Musiikkia, musikaaleja ja teatteria Ohvanan kulttuuritalossa on kuultu ja nähty jo aiemmin. Oopperaa kokeillaan nyt ensimmäistä kertaa.
– Me on vähän tätä jännitetty. Tää on kuitenkin klassista oopperaa tämä Lemmenjuoma. Siinä on aina se että löytääkö tavallinen teatterikävijä ja varsinkin kesäteatterikävijä tämmöisen esityksen, Moilanen pohtii.
Lemmenjuoma-ooppera esitetään Ohvanassa heinäkuun aikana kahdeksan kertaa.
Sarah Laukkanen, YLE Pohjois-Karjala

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti