perjantai 13. maaliskuuta 2015

Maestro & Antonio ensi-ilta takana!

Eilen Ohvanan Kulttuuritalolla oli ensi-illassa Maestro & Antonio - Finita la Commedia. Sinikka Tossavaisen ohjaama ja käsikirjoittama näytelmä kertoo oopperan maailmasta ja siinä myös kuullaan runsaasti tenoriaarioita eri oopperoista ja opereteista.

Tarina kertoo Maestrosta ja hänen palvelijastaan Antoniosta. Maestro valmistautuu pitämään jäähyväiskonserttikiertueensa viimeistä esitystä ja muistelee lämpiössä mennyttä uraansa. Tosin muistikuvat eivät aina ole yhtäpitäviä Antonio-palvelijan muistikuvien kanssa.

Ensi-ilta sujui hyvin ja esitys sopii oikein hyvin Ohvanan Kulttuuritalon Huoneteatteriin intiimin tyylinsä vuoksi. Esitys on haastava Maestrona esiintyvälle Jari Salokankaalle, koska käytännössä hänellä on yksin vastuu esityksen tekstistä, jota ei ole mitenkään vähän tässä tunnin kestävässä näytelmässä. Allekirjoittaneen haasteet liittyvät taas musiikkiin; laulettavana on äärimmäisen haastava kattaus Mozartista Pucciniin ja Verdiin. Mukana on tenoriaarioita mm. Don Giovannista, Carmenista, Turandotista, L´arlesittaresta, Jevgeni Oneginista. Yleensähän oopperoissakin on vain muutama pääaaria ja edes konserteissakaan näitä ei yleensä esitetä yhdellä kertaa kaikkia, mm. ohjelmiston raskauden vuoksi. Joten jokaiseen esitykseen täytyy siis valmistautua huolella ja jännitysmomentteja on riittämiin.

Tässä vielä kulttuurikriitikko ja vaikuttaja Veijo Tuunasen ajatuksia ensi-illasta, koko tekstin voi lukea hänen blogistaan http://kotipalsta.blogspot.fi/2015/03/pienimuotoinenkin-viihdyttaa.html

"Eilen oli ensi-ilta Maestro & Antonio musikillinen tragikomedia oopperan maalimasta. Tunnin juttu, joka antoi miellyttävän pikapläjäyksen oopperaan ja sen historiaan.

Jari Salokangas ja Samuli Moilanen ovat osoittaneet kumppaneineen osaamisensa jo aikaisemminkin monella eri musiikan osa-alueella. Eilen esitys lienee ollut ehkä yksi heidän yhteistyönsä parhaista oopperan alueella.

Erityisen paljon pidin käsikirjoituksesta ja ohjauksesta, joka oli Sinikka Tossavaisen käsialaa. Pienimuotoinen älykäs ja hienostuneella huumorilla maustettu esitys kelpasi esittää heillekin, jotka eivät erityisesti fanittaisikaan oopperaa. Eilen tuntui taas siltä, että jopa nautin oopperasta. Voisit koettaa myös sinä, maistuisiko sinulle."
- Veijo Tuunanen, kirjoittaja ja vaikuttaja

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti